Mietin...

Mietin... mistä löytäisin Terapiatuoli-Ilolle väylän laajentua koko Suomen kattavaksi toimintapajaksi, jossa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret/työttömät/kuntoutujat/jne saisivat tuettua työtoimintaa kukin omien voimavarojensa mukaan. Kumpa jostain löytyisi taustatuki/taho/yritys, joka mahdollistaisi paikan, jossa ottaa vastaan pehmoja ja työtuoleja, lajitella, pestä ja kuivata pehmot sekä työstää pehmoista Terapiatuoli-Iloja lahjoitettaviksi lasten ja nuorten hyväksi. Ideat kiertoon =)


LUE TERAPIATUOLIN SYNTYTARINA





Masennuksesta syntyi ilo

Terapiatuoli-Ilo

                                               

                       LOVE

TAUSTAA
  
  

Terapiatuoli-Ilo syntyy tarpeettomiksi jääneistä pehmoleluista. Useat kymmenet, jopa sadat puhtaat ja pestyt pehmolelut on ommeltu toisiinsa vahvalla langalla kuluneen työtuolin tai jakkaran päälle. Terapiatuolit lahjoitetaan lasten ja nuorten hyväksi mm. psykiatrian osastoille, perhekoteihin, lastenkoteihin. Terapiatuoli-Ilo  sai nimensä terapeuttisesta työstämisestä toipuessani pitkäaikaisesta masennuksesta vuonna 2012. Tuolin tekeminen on osa toipumisprosessia, kun sain idean Terapiatuolista ja uskalsin alkaa toteuttaa itseäni ja jaksoin tehdä tuolin valmiiksi. Alkuperäinen idea juontaa ruotsalaisessa SkönaHem lehdessä olevaan pieneen kuvaan, jossa oli taideteoksena lasten sohva päällystetty pehmoleluilla.

 


HYVÄNTEKEVÄISYYS

Päijät-Hämeen keskussairaalan lasten ja nuorten psykiatrian osastolle on lahjoitettu neljä Terapiatuolia vuonna 2012. TAYS:n lasten ja nuorten psykiatrinen osasto ja Pitkäniemen muistisairaiden vanhusten  psykiatrinen osasto saivat tuolinsa lahjoituksena vuonna 2013. Terapiatuoli-Ilo tuottaa iloa jokaiselle istujalle jo pelkällä olemassaolollaan. Iloa tuoleista on lasten lisäksi myös sairaalan henkilökunnalle, sairaalassa vieraileville perheenjäsenille sekä itse pehmolelujen lahjoittajille ja ennenkaikkea minulle tehdessäni tuoleja.




ALKUTILANNE


Ensimmäistä tuolia työstäessäni syntyi ajatus mm. nuorten pahoinvoinnista ja hylkäämiskokemuksista. Yhtälailla hylättyjä pehmoleluja on maassamme lukemattomia ja vuosittain hylätään lisää. Joskus nämä pehmot ovat olleet lempileluja lapsille ja niistä on pidetty hyvää huolta. Sitten on tilalle tullut uusia leluja, uusia pehmoja, jotka ovat syrjäyttäneet vanhat lelut. Ne ovat jääneet lojumaan nurkkiin unohduksiin. Aikaa ei ole enää riittänyt niillä leikkimiseen. Suuressa osassa kodeista pehmoista on tullut riesa - tarpeettomina kaapintäytteinä ja pölynkerääjinä. Jotkut pehmolelut on viety kierrätykseen, jossa niitä on säkeittäin odottamassa uutta elämää. Siellä ne kirppiksen korissa suorastaan huutaa, että ”Huomaa mut! Huomaa mut!”  Paljon pehmoleluja heitetään myös roskiin. Samoin vanhat kuluneet tuolit joutuisivat kaatopaikalle, mutta nekin saavat jatkoajan Terapiatuoleina. Niiden kuluneet päällysteet ei haittaa, kun ne päällystetään vanhoilla pehmoleluilla. Olen saanut yrityksiltä lahjoituksena kuluneita työtuoleja ja keinutuolitehtaalta keinutuolin.

 


PEHMOLELUJEN
HANKINTAA
Ostin aluksi pehmoja kirppiksiltä yksittäin, sain muutaman kassillisen lahjoituksina ilmoitettuani kaupan ilmoitustaululla, ostin ostoskärryllisen pehmoja Punaisen Ristin Kontti-tavaratalosta ja myöhemmin sain ostaa sieltä pari säkillistä kohtuuhintaan. Sana kiersi ystäväpiirissä, että otan pehmoleluja vastaan hyväntekeväisyystarkoitukseen ja sen myötä sain tasaiseen tahtiin lahjoituksia. Syksyllä 2012 tyttäreni teki minulle Terapiatuoli-Ilo blogisivut ja terapiatuoli-sähköpostin, jota kautta lahjoituksia tuli lisää. Otin yhteyttä elokuussa 2012 lahtelaisiin paikallislehtiin ja Terapiatuoleista julkaistiin juttu Uusi Lahti-lehdessä ja Etelä Suomen Sanomissa. Maaliskuussa 2013 laitoin sivun Facebookiin tietoisuuden lisäämiseksi. Sen myötä pehmolelulahjoituksia on tullut tasaiseen tahtiin.

Pesen pehmolelut ja kuivaan ne hyvin kuivausrummussa. Puhtaat pehmot asettelen tuolin päälle ensin hakaneuloilla ja ompelen sitten kiinni toisiinsa.



AJATUS TERAPIATUOLISTA
Tarvikkeina valmistuksessa on hakaneuloja, paksua kalustelankaa, iso silmäneula, pihdit ja sakset. Monia kivuliaita neulanpistoja osui sormeeni, josta ajatus siirtyi nuorten kipeisiin elämänkokemuksiin. Niinkuin jokainen neulanpisto ”satuttaa” pehmoleluja, niin elämässä tapahtuneet vastoinkäymisetkin satuttavat ihmistä ja jättävät jälkensä, josta toipuminen on usein pitkäaikaista. Nuori on usein yksin ongelmiensa kanssa ja on vaikea löytää vertaisiaan. Pehmolelutkin on joskus olleet hyljättyjä, yksinäisiä, tarpeettomia, ja kun ne on koottu yhteen, ne ovat löytäneet paikkansa Terapiatuolista kivojen kavereiden vierestä, ne on ommeltu toisiinsa kiinni ja näin ne ovat yhdessä vahvoja ja tuntevat itsensä taas hyödyllisiksi ja ihailluiksi. Sitä ihminenkin kaipaa. Hyväksytyksi tulemista ja rakastettuna olemista.





TAVOITE

Olin ollut pois työelämästä uupumuksen ja masennuksen vuoksi yli kolme vuotta, viimeiset puolitoista vuotta olen ollut kuntouttavassa työtoiminnassa, jossa olen saanut valmistaa Terapiatuoleja. Olen yhä kuntoutuja, joten etenen työelämässä vielä pienin askelin voimieni mukaan. Tavoitteenani on lahjoittaa Terapiatuoli-Ilo jokaiseen Suomen sairaalaan lasten ja nuorten psykiatrian osastolle. Henkilökohtaisena unelmana minulla on saada toimia ”tuolitaiteilijana” ja työllistyä Terapiatuoli-Tiimin vetäjänä ja viedä ideaa Terapiatuoli-Ilosta ympäri Suomea. Kaltaisiani on varmasti valtava määrä, jotka voivat osallistua voimiensa ja kykyjensä mukaan.

Halusin löytää Terapiatuoli-Ilolle taustatueksi yhteisön/yrityksen/taustatahon, joka mahdollistaisi paikan, jossa voin tehdä Terapiatuoleja. Sopiva paikka löytyi kesällä 2013 Työvoiman palvelukeskus Lyhdyn kautta, josta minut ohjattiin kuntouttavaan työtoimintaan Lahden kaupungin järjestämälle Työpajalle nimeltään Ovi.  Sieltä sain työskentelytilat ja kävin yhdestä kolmeen päivään viikossa tekemässä Terapiatuoleja. Etsin itsenäisesti tuoleille lahjoituspaikat ja sovitun kuljetuksen.





Tulevaisuuden tavoitteena ”taustataho” voisi työllistää syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, pitkäaikaistyöttömiä, kuntoutujia ym. tekemään lisää Terapiatuoleja.  Tavoite on saada tällainen Terapiatuoli-paja suurimpiin kaupunkeihin ja kuntiin. Terapiatuoleja voi lahjoittaa hoitolaitoksiin, joissa lapset ja nuoret joutuvat käsittelemään ikäviä asioita ja toipuvat niistä ja näinollen saavat iloa pehmotuoleista. Esimerkkeinä lahjoituspaikoista on sairaalan psykiatrian nuorten- ja lastenosastot, perheneuvolat, perhekodit, lastenkodit. Saatavilla on valtava määrä materiaalia tuoleihin.  Nyt on oikea aika hyvän tekemiseen. Ihmiset haluavat osallistua ja lahjoittaa pehmoleluja Terapiatuoli-Iloon.



UNELMA

Minulla on unelmana saada Terapiatuoli-kummeiksi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaimonsa Jenni Haukion kanssa.


SUOSITTELUT JA KOKEMUKSET
Halutessanne voitte olla yhteydessä Päijät-Hämeen keskussairaalan lasten ja nuorten psykiatrian osastoille tai TAYS:n nuorten psyk.osastolle ja tiedustella, onko sinne lahjoitetut Terapiatuolit tuottaneet lapsille iloa
 ja millaisia vaikutuksia tuolit on saaneet aikaan.



Iloisin terveisin,


Marianne Ahvenainen

”tuolitaiteilija”



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti